Alan Glynn: Csúcshatás

"Egyetlen tabletta kihozza belőled a maximumot."

Nagyon csábítóan hangzik a gondolat, hogy 1 óra alatt kiolvashatunk egy könyvet, mindössze 1 nap, és megtanulhatunk egy új nyelvet. Mi lenne, ha lehetőség adódna rá? Eddie Spinola kiégett szövegíróként összefut egy régi ismerősével, aki egy pontosan ilyen lehetőséget nyújtó gyógyszerrel kínálja - bár ezt Eddie akkor még nem tudja. Csupán egy apró tablettát, az MDT-48-at kell beszednie, és mindez (sőt még több is), lehetővé válik. Elsőre nem érdekli a dolog, hiszen nem sejti, miféle "drogot" kapott, de aztán mégis csak beveszi, és a hatása számára elsöprő, függőséget okozó, mert hát kit ne ragadna magával az a hatalmas tudás, memória és az a kimeríthetetlen energia, amit a segítségével megkaphatunk. Az MDT kezdetben csak a munkában segíti hősünket, majd rövid időn belül egyre magasabbra tör. Bekerül a tőzsde világába, az üzleti életbe, ám egy ponton a szer szedése kezd veszélyessé válni. Mivel nem sokára az ismeretlen eredetű tabletták nagy mennyiségben csak úgy belehullanak az ölébe mindenféle tájékoztató nélkül, és csupán egy jegyzetfüzetre támaszkodhat, hogy utánajárhasson a gyártónak, és kiderítse, kihez fordulhat segítségért, a helyzet egyre nyugtalanítóbb lesz. Miközben szenved a mellékhatásoktól, újonnan felépített élete a tudatkiesések, erős fejfájások, pánikrohamok miatt kezd széthullani, ráadásul a nyomozása során is egyre aggasztóbb dolgokra bukkan. Vajon ki, kik állnak a tabletták előállítása mögött, és hogyan lesz az egész helyzetből Eddie számára kiút?

Már a könyv alaptémája is nagyon érdekelt, amikor a körítésről még semmit sem tudtam, és jól működtek együtt, hajtott előre a kíváncsiság, hogy megtudjam, mi lesz ennek az egésznek a vége. Eddie egy emberi figura, olyan rossz döntéseket hoz, amit szerintem hasonló helyzetben sokan ugyanúgy megtennének. Valahogy közelebb vitt hozzá az, hogy E/1-ben meséli a vele történteket, és ad egy bizonyos illúziót a kezdéssel, ami igazából homályba is veszett az eseménydús sztori olvasása során, és csak a végén jutott újra eszembe, hogy jé, tényleg, és hogy ez így milyen ötletes. Nem pörög folyamatosan nagy sebességgel a könyv, mégis végig érdekes marad. Hitelesen mutatja be a tőzsdét, az üzleti élet alakjait, és más társadalmi réteg felé is elkanyarodik. A szórakoztatás mellett el is tud gondolkodtatni a világról, de azért nem viszi túlzásba, és nem is kell neki, enyhén árnyalva is kialakul a kép, ami nem újdonság, de mégis ennyivel is többet ad a lendületesség és izgalmak mellé. A főszereplő figurája nem tudom, mennyire kedvelhető, nekem valahogy könnyen ment együttérezni vele, drukkolni neki, még ha a döntéseit nehéz is megérteni - végülis nem én kerültem az MDT hatása alá, pontosan nem tudhatom, mit tesz az agyunkkal, így nem is ítélkezem. Az elején még ha ijesztő is kicsit a szer okozta változás, azért irigyelhető az élményért (magunk is eljátszadozhatunk a gondolattal, mire használnánk a hirtelen jött felfokozott képességeket), amit átél tőle. Mondjuk hamarabb kezdtem el aggódni, mint Eddie-nek eszébe jutott, hogy pl. 2-3 napja nem evett, vagy aludt, úgyhogy annyira mégsem irigyeltem. Rövid idő alatt hihetetlen-lehetetlen dolgokat ért el, élt át, ám drágán meg is fizetett érte.

A borítója remek, mi más is lehetne Bradley Cooperrel díszítve.:P Nem, de tényleg, a film posztere van olyan jó, hogy könyvborítóként is kitűnően funkcionálhasson.

Nekem 5/5-ös olvasási élményt nyújtott.

A könyvet köszönöm szépen a Partvonal Kiadónak!

A filmet régóta kinéztem magamnak, és amikor megláttam, hogy könyvből készült (a filmbemutatóval egy időben 12 országban jelent meg), alig vártam, hogy olvashassam még a film előtt, mert azt valahogy jobb sorrendnek éreztem. Most pedig, hogy eljött az idő, mihamarabb látnom kell!:)

A film előzetese (a könyv előtt szerintem spoileres):



2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Köszi a 'figyelést' a molyon! Nagyon tetszik a blogod, bár egyelőre még csak ezt a bejegyzésed olvastam (én is szemeztem már ezzel a könyvvel, filmmel) :)
    Csak így tovább! :)

    VálaszTörlés
  2. Én pedig a tumblr-os követést, és köszi, nekem is tetszik a te blogod!:)
    A film is tetszett, bár elkanyarodott a könyvtől, úgyhogy nem bántam meg, hogy előbb olvastam, sőt.:)

    VálaszTörlés