Könyvvásárlás, Könyvtár, vagy E-Book?

Nálam ez a három lehetőség áll fenn, ha olvasásról van szó. A modern korban az e-book egyre nagyobb teret hódít magának a hagyományos könyvekkel szemben, és most, hogy hozzánk is elért az e-book olvasó-láz, arra számítok, hogy a számuk szép lassan tovább fog növekedni. Na, de most még maradjunk a jelenben.


Azt már nagyon sokszor leírtam, hogy többnyire könyvtárazós vagyok, aminek sok oka van, kezdem is az indoklást. A szinte mindenkinél meglévő könyvbirtoklási vágy nálam korlátozottan van jelen, mert csak olyan könyveket szeretek a polcon látni, ami kedvenc lett. Ebből kifolyólag a könyvvásárlás meglehetősen kockázatos üzlet számomra, és ehhez tartom magam, mikor kiadok kisebb-nagyobb összegeket egy-egy kötetre. Olyan viszont már többször volt, hogy könyvtárból olvastam egy könyvet, és olyan élményt adott, hogy muszáj volt a polcon tudnom, így megvettem.

A könyvtárakat nagyon szeretem, nem zavar, hogy nem saját a könyv, és egy régebbi példány különlegességét az is megadja, hogy ha mesélni tudna, biztos nem semmi története lenne.:) Kiknél fordult meg, hányan forgatták, persze ez a nem könyvtáras köteteknél is érvényes, tehát a régebbi könyveknek már lelke van. Ezt a hangulatot, és a csendet meg a hatalmas tudástárat mind megadja egy könyvtár számunkra. A kölcsönzési határidők néha beárnyékolhatják, de annyira mégsem, hiszen mégis csak egy könyvtárról van szó, újra megyünk, vajon mik lesznek a polcon, vagy időközben találtam valamit, amit biztosan szeretnék kivenni... szóval szeretek könyvtárba járni. A könyvvásárlás magában hordoz nálam egy közepesen magas kockázatot, amit jobb szeretek a lehetőségeimhez mérten inkább elkerülni. De ha egy nagy kedvenc kerül a polcra, az természetesen engem is örömmel tölt el, hiszen jó ránézni, bármikor levehetem, megcsodálhatom a borítóját, és ha akármikor újra akarom olvasni (igazából azt nem szoktam), akkor ott van egy karnyújtásnyira.

A másik lehetőség az e-book. Mostanában megtámogatják őket a piacra dobott e-könyv olvasók, ami nekem nincs, és szerintem még jó ideig meg is leszek nélküle. Vannak e-könyveim, de nem igazán jellemző, hogy ebben a formában olvassak egy könyvet. Eddig max. 5x fordult elő. Nem tekintem őket igazi könyveknek, inkább csak egy praktikus fájlnak, ami mindig elérhető (feltéve ha van áram). Laptopon kényelmesebb olvasni, mint asztali gépen, a különböző mütyürökön (mp4 lejátszó, telefon) nekem nem jön be, csak a laptoppal is az a baj, hogy hiába a laptoppárna, elég hamar kényelmetlen lesz tőle a lábamnak, ami nem valami jó. Mindezek ellenére, szeretem vadászni az e-könyveket, mert mégis csak egy parányi nagyságú adat, nem sok vizet zavar a gépen, és sose lehet tudni, mikor támad kedvem hirtelen valamihez, és ha éppen pont az elérhető úgy, akkor az egy jó dolog.

(Ez a bejegyzés Az olvasás 7 hete című esemény keretein belül íródott (II. hét).)

2 megjegyzés:

  1. Én is szerettem könyvtárba járni, mikor még ráértem, az e-book egyenlőre még nem vált szimpatikussá számomra. Meg kevésbé szemkímélő.

    VálaszTörlés
  2. Az ebook azért jó, mert könnyű beszerezni, olvasni már nem egészen. Nekem sincs hozzá olvasóm, monitoron meg nem szeretem a hosszabb szövegeket.

    VálaszTörlés