Jodi Picoult: A nővérem húga

Nagyon nehéz írnom erről a könyvről. Azt hiszem, az az oka, hogy állást tudok foglalni, végig határozott véleményem volt, de mivel olyan helyzetet vázol fel, ahol nincs egyértelműen jó döntés, valahol inkább pártatlan maradnék.

Egy hangyányit talán elrugaszkodott az írónő a valóságtól, mégis életszerűek maradtak a karakterek és határozottan emberiek. Képzeljünk magunk elé egy átlagos, normális családot egy fiú és egy lány gyermekkel. A kislányról kiderül, hogy leukémiás. Egy ritka fajtáról van szó, és a testvére nem megfelelő donor a számára. A túlélési esélyei szinte egyenlők a nullával. Azonban az orvos közli a szülőkkel, hogy ha lenne még egy testvér... aki genetikailag úgy lenne létrehozva, hogy biztosan megfelelő donor legyen a nővére számára... Anna gyakorlatilag azért született meg, hogy a nővérén segíthessen.

Egy kicsit tartottam a betegséget központilag ábrázoló történettől, de hamar kiderült, hogy felesleges volt. Úgy szőtte a szálakat, hogy emellett még sok mindennek jusson hely, amik az élet velejárói. Kis adagokban megjelenik szerelem, néha megmosolyogtat, és én csodáltam az emberpalánták kitartását, hozzáállását. Azt gondolom, a felnőttek is példát vehetnének olykor a gyerekekről.

Anna eléri a tizenéves kort, és egy minden addiginál kockázatosabb műtét lenne soron, amikor a testvére még sosem volt ilyen közel a halálhoz. Ügyvédhez fordul, hogy önrendelkezési jogot szerezzen a saját teste felett orvosi döntésekben. Ez persze nem marad konfliktusok nélkül a családban, kiváltképp érdekes volt figyelni az anya reakcióját. Megismerjük az Annát képviselő ügyvédet, Cambellt, és a kutyáját, Bírót, aki egy különleges állat, a könyv végén azt is megtudjuk, hogy miért. Már nagyon vártam, mert szinte egy rejtélyként ez a kérdés végigkísérte a történetet, és mikor valaki kérdezett, az ügyvéd mindig kitért a válasz elől.

A történetmesélés az egyik kedvencem: a szereplők szemével, több nézőpontból szemlélhetjük az eseményeket. Ráadásul néha visszaugrunk az időben, ezzel is átfogóbb képet kapunk a kialakult helyzetről. Ezzel együtt nagyon tetszett az eltérő betűtípus használata az embereknél.

Olyan rohamosan változó érzelemdömpinget váltott ki belőlem a könyv, mint még semmi idáig. Kezdetben utáltam az anyát, ez a kép később árnyaltabb lett, aztán végül összességében látva az egészet, fogalmam sincs mit gondolok róla, vagy mit kellene. Hamar eszembe jutott, hogy ilyen egyáltalán lehetséges? Mert hát fejlett már a tudomány az igaz, de ott vannak az etikai kérdések is.

Elgondolkodtató, szomorú, és emlékeztet arra, hogy az élet sokszor milyen véletlenek szerint alakítja a sorsunkat.

5/5 egyértelműen

A filmről: Az írott anyagtól tehát le voltam nyűgözve, úgyhogy látnom kellett a filmet is. Nem volt rossz, de nem adja vissza a könyvet, és sok mindent hiányoltam belőle. A színészek nagyon jól lettek kiválasztva, Cameron Diaz meglepett, nem igazán tudtam elképzelni ilyen drámában, de jól alakított. Ami a legjobban zavar, hogy más lett a vége, ezzel elvesztette a lényegét. A könyv előtt semmiképp nem ajánlom.

9 megjegyzés:

  1. Én nagyon megszerettem ezt a könyvet. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Több soron is meglepett a vége felé. Egyértelműen 5-t adnék neki én is! A filmet még nem láttam, miután olvastam tőled, hogy átírták, még inkább úgy gondolom ráér az még.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem Picoult könyveit, de ezt még nem olvastam. Pedig állítólag ez a legjobb műve.
    A 19 percet olvastad már? Nagyon ütős.

    VálaszTörlés
  3. Könyvmoly: bizony, szerintem is bőven ráér..:)

    Niki: Nem, pedig eredetileg az volt tervben elsőként, csak aztán megláttam ezt a könyvtárban, és nem tudtam otthagyni.:)

    VálaszTörlés
  4. Mikor láttam nálad moly.hu-n, hogy olvasod én is kedvet kaptam hozzá, de sehol sem tudom megvenni. Elmentem a megyei könyvtárba és ott sem volt! Most adtam le igénylést rá a Librinél, meglátjuk mi lesz:)

    VálaszTörlés
  5. ó, sajnálom.:( én nem is próbáltam megvenni, nem is tudtam, hogy ez is ilyen nehezen kapható könyv. Remélem, hamar sikerül venned!

    VálaszTörlés
  6. örülök, hogy elolvastad :) én nagyon szeretem a filmet. és pont azért, mert előbb láttam, mint ahogy a könyvet olvastam. Nekem fura volt az új szereplő pl. a könyvben (sajnos olvastam, hogy más lesz a vége, szóval ez nem volt túl meglepő) de nekem a filmes vége valahogy jobban "tetszett" mármint, hogy logikusabbnak tartom úgy. A könyvet is imádtam, főleg az, hogy megjeleníti a különböző szereplők gondolatait, amit ugye a filmben nem lehet.
    nekem a könyv és a film is nagyon kedvenc marad :)

    VálaszTörlés
  7. Hú, nekem ez nagyon fura :) de lehet, hogy hasonlóan vélekednék, ha én is előbb a filmet láttam volna, meg ha tudtam volna előre, hogy más a vége-ez nagyon rossz lehetett.

    VálaszTörlés
  8. Engem is nagyon zavart a vége a filmben szerintem kell bele a csavar. A könyvet elvileg azért nem lehet kapni már, mert megjelent egy után nyomása: A Törékeny.- A Libriben az eladó antikváriumot javasolt amikor kerestem.

    Zsófi

    VálaszTörlés
  9. Szerintem a Törékeny nem az a könyv lesz, ha megnézed, a fülszövegük is teljesen más.:)
    Örülök, hogy egyetértünk a filmmel kapcsolatban.:)

    VálaszTörlés