Christoph Drösser: Csábító erők - Avagy a mindennapok fizikája

A szerző korábbi könyve, a Csábító számok - avagy a mindennapok matematikája 2009-ben jelent meg hazánkban. A matematika után ezúttal a fizika tudományával foglalkozik. Bevallom, nekem mindig is totál közömbös volt a fizika, mint tantárgy, nem utáltam, de nem is fogott meg különösebben. Úgy álltam neki a könyvnek, hogy bár a téma nem túlzottan foglalkoztat, azért biztos érdekes olvasmány lesz.

Aki nem szerette a fizikát, annak azért jó a könyv, mert most szórakoztatóan, történetek segítségével magyaráz meg olyanokat, mint például a felhajtóerő, a gravitáció, a hang terjedése, a Coriolis-erő, stb. Bár a képletek elrettentőek lehetnek benne, nem kell megijedni, hiszen hétköznapi embereknek, nem pedig fizikusoknak íródott a könyv. Nincs benne minden, ahogy arra rávilágított az író, de nem is az volt a célja, hanem az, hogy akik eddig esetleg nem értették tökéletesen valamelyik fizikai jelenséget, most pótolhatják, mások pedig csak egyszerűen feleleveníthetik a tudásukat. Nekem egyébként az a rész volt a kedvencem, amikor a filmes fizikai tévedésekről volt szó.

Vannak kérdések is benne, melyekhez a könyv végén megtalálható a megoldókulcs is, a függelék pedig a legfontosabb fizikai képleteket is tartalmazza. Akik nagyon lelkesek, német és angol nyelvű ajánlott irodalmat is találnak a végén..:)) A név- és tárgymutatót pedig különösen jó ötletnek tartom benne.

A külsőségeket tekintve keményfedeles, védőborítós, kívül-belül igényes kiadás.

A könyvet köszönöm szépen az Athenaeum Kiadónak!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése