Tonya Hurley: Szellemlány

Amikor először hallottam erről a könyvről, egyből megtetszett, és arra gondoltam, nekem ezt muszáj elolvasnom. Elsősorban ifjúsági könyv, de felnőttek számára is élvezetes olvasmány lehet.

Charlotte Usher nem túl népszerű lány az iskolában, igazából észre sem veszik. Elhatározza, hogy ezen változtat, új külső, beáll a pompomcsapatba, és onnan majd bizonyára egyenes út vezet a kiszemelt fiú, Damen megszerzése felé. Ez a dolog nem tart sokáig, mivel szegény már a könyv elején meghal, de ahogy a címből is kitalálható, szellemként jelen marad. Az eleje nagyon szomorú volt, sajnáltam, ugyanakkor nem értettem, miért nem lát reálisabban bizonyos dolgokat. A halála után kicsit leült a történet, de nem tartott sokáig, hamarosan Charlotte és a mi szemünk előtt is kirajzolódik, milyen is a szellemvilág. A fülszöveg nem árul el sokat, ezért én sem szeretnék.

Minden iskolában, közösségben vannak klikkek, népszerűek és kevésbé ismert személyek egyaránt. Ezt remekül bemutatja a könyv, akárcsak a kisebb gonoszkodásokat, amiket képesek elkövetni egymás ellen a gyerekek. Kezdetben hiányoltam a család megjelenését, a szülőket, egyáltalán nem kerültek képbe. Hamarosan jött a magyarázat, és egyben nézve, elgondolkodtató. A tizenévesek hajlamosak megfeledkezni róluk, megvan a saját kis világuk a saját kis problémáikkal. Erre rávilágított, és úgy gondolom, érdemes picit belegondolni ebbe.

Charlotte, miután rádöbben, hogy szellem, és nem látják az emberek, az elkeseredettség után kezdetben örül, hogy ezentúl bárhonnan figyelheti Dament, és közben egyre többet tanul a szellemlétről. Továbbra is inkább csak a saját, emberi dolgaival törődik, ami azért nem jó, mert el kellene gondolkodnia azon, hogy miért nem lépett még tovább.

Minden fejezet egy idézettel kezdődik, amik illenek a történethez, illetve sötét alapon, díszes keretbe foglalva kis okosságokat is olvashatunk. Zeneszámok címei többször feltűnnek a könyvben, és az idézetek is több alkalommal együttesektől valók. Néhány szlenget viszont tudnék belőle nélkülözni, ahogy pár híresség említését is, mint például Brad és Angelina. Szerencsére nem sok helyen találkoztam ilyennel.


A borító gyönyörű, meg úgy az egész könyv egyben az, igazi könyvkülönlegesség. Minden lapon kis virágokkal díszített rajzok vannak, a fejezetcímek szintén rajzzal és a már említett idézetekkel vannak feldobva, a lapok szélei pedig ezüstözöttek. Amikor megláttam, alig mertem hozzáérni, nehogy véletlenül kárt tegyek benne.:) Ha a borítóra kattintotok, nagyra nő, itt pedig bele tudtok lapozni a könyvbe, igaz, nem a magyar változatba, de külsőre ugyanúgy néznek ki.

Nekem nagyon tetszett ez a könyv, remélem, nem kell sokat várni a második és harmadik részre.

4,5/5


A ghostgirl.com-ra is érdemes ellátogatni, tök jól néz ki, és el lehet vele lenni egy darabig. Van Charlotte öltöztető és más játékok, firkálhatunk a mosdó falára, tölthetünk le szellemlányos könyvjelzőket, küldhetünk képeslapot, stb. Elfogadnék egy Szellemlányos táskát, és ha valamivel fiatalabb lennék, még hordanám is.:))

5 megjegyzés:

  1. Te már a sokadik vagy, aki ilyen jókat mond erről a regényről. Egyre jobban akarom.:P
    Ráadásul azzal teljesen le lehet venni a lábamról, ha egy könyv tele van idézetekkel és különböző popkultúrális utalásokkal.:)

    VálaszTörlés
  2. Ó, nekem is fáj rá a fogam, olyan sok jót hallottam róla. :o)

    VálaszTörlés
  3. :) Csak nehogy sokat várjatok tőle, mert akkor könnyű csalódni. Én legalábbis hajlamos vagyok az ilyenre.

    VálaszTörlés
  4. Szellemlányos táska:D Én is akakroook:D

    VálaszTörlés
  5. :)) a könyvjelzőket én letöltöttem.:D

    VálaszTörlés