Alice Sebold - Komfortos mennyország

Idézet az ismertetőből:

Susie-t megerőszakolta és meggyilkolta a szomszéd. Susie tizennégy éves.

Idézet a könyvből:

Nagyon jól tudtam, hogy az ötujjas kesztyű azt jelenti, hogy az ember felnőtt, az egyujjas pedig azt, hogy nem.


Engem már az ismertető első két mondata sokkolt. Hasonlóan voltam a könyv olvasásakor is eleinte, aztán ahogy egyre messzebb tekintettünk a gyilkosságtól, úgy múlt el, és már csak érdeklődve olvastam, remélve, hogy elkapják a gyilkost. Nem erről szól a könyv, hanem elsősorban Susie családjáról, ahogy próbálnak megbirkózni a tragédiával, és valamiképp továbblépni. A kislány a mennyből figyeli az eseményeket, és ő a mesélő, az ő szemével látjuk mi is fentről a világot. Ettől némileg könnyedebbé válik az egész, hiába szomorú és drámai szinte végig, csak az utolsó oldalon sírtam el magam.

Tudom szeretni ezt a könyvet. Távol áll tőlem az egész mennyország dolog, nem igazán hiszek benne, legalábbis ebben a formában nem. Itt mégis valahogy befogadhatóbb és hihetőbb lett az ábrázolása, mint egyébként. Vagy amikkel eddig találkoztam. Idővel eltünedeztek a gyermekien fogalmazott gondolatok, úgy vettem észre, szerencsére meg lehet magyarázni azzal, hogy Susie csupán külsőleg maradt gyerek, ahogy telt az idő, ő is érettebbé vált.

Egyedül a gyilkos sorsával nem vagyok elégedett, szerintem kb. olyat érdemelt volna, amit Gerard Butler csinált nem rég, vagy amit Dexter szokott.

3 megjegyzés:

  1. Ezt nekem is el kell majd olvasnom.

    VálaszTörlés
  2. Gyorsan végezni lehet vele, nem hosszú. A filmet láttad már?

    VálaszTörlés
  3. Tegnap láttam a filmet. Majd írok róla, de nem az igazi.

    VálaszTörlés