Rainbow Rowell: Eleanor és Park

"Park Sheridan tökéletesen kigondolta. Ha senki sem látja, senki sem fogja zavarni. Ha láthatatlanná tud válni, mindenki békén hagyja majd. Eleanor Douglas akkor sem lenne képes eltűnni, ha megpróbálná. Minden túl sok rajta őrült vörös haja, fantasztikus ruhái, a szokatlan bolondságok, amik elhagyják a száját. Mikor Eleanor feltűnik Park iskolabuszán, a fiú nem tudja eldönteni, hogy bátor-e, vagy öngyilkos típus De nem tudja kiverni a fejéből. Két rossz csillagzat alatt született fiatal története, akik elég okosak ahhoz, hogy tudják, az első szerelem szinte sohasem tart soká, de elég bátrak és elszántak ahhoz, hogy mégis megpróbálják."
Hosszú ideje kinéztem már ezt a könyvet, figyelemfelkeltő volt a fülszöveg, és csupa pozitív véleménnyel találkoztam vele kapcsolatban. Az olvasási válságom okozta azt, hogy a megjelenés után ilyen sok időre kerítettem rá sort.


Rögtön megnyert magának azzal, hogy váltott nézőpontos, de kezdetben túl borúsnak éreztem, nem voltam biztos benne, hogy képes lesz olyan hangulatot megteremteni a történet, mint amilyet előzetesen elképzeltem. Pont időben jött a változás, kb. mikor a képregények megjelentek, és onnantól kezdve lubickoltam a sztoriban, nagyon megfogott, legszívesebben megállás nélkül olvastam volna, annyira kíváncsi voltam a végkifejletre. Tartottam attól, hogy olyan befejezése lesz, ami nem fog tetszeni... és mikor az utolsó szóhoz értem, először nem is tetszett. Picit rágódtam rajta, és mostanra már úgy érzem, a befejezés csak még különlegesebbé tette, és valahogy emlékezetesebbé teszi a könyvet.

"Megpróbált visszaemlékezni, hogyan is történt meg ez – hogyan lett egy ismeretlenből az egyetlen személy, aki számít."

 
A szereplők külseje nem a sablonos romantikus "főhős-kritériumoknak" felel meg, és jellemre szintén elég különcök, ez főként Eleanorra vonatkozik. A társadalmi háttér, vagyis a családi problémák is egyedi töltetet adnak neki, nem beszélve a magnókazettás 80-as évek hangulatáról (bár a zenei stílusa nem áll hozzám közel). Összességében tehát egy nem szokványos formában tálalt szerelmi történet, ami kedvencgyanús, de erről még nem döntöttem..:)

Kíváncsian várom a filmet, igaz, nem mostanában lehet számítani rá.

5/5

Scolar Kiadó
334 oldal

Érdekességképp egy külföldi borítóválogatás:0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése