Tari Annamária: Z generáció

"A meg nem ismert dolgok elvesztése nem fájdalmas, és nem vált ki hiányérzetet sem."

"Nem érdemes megvárni, amíg már látszik, hogy probléma van."

"Ma a Z generációs kamasz a párkapcsolati szorongások területén nehezebb helyzetben van, mert ha valóban 12-13 évesen foglalkozik ezzel, az körülbelül olyan, mintha a Gellért-hegy helyett a Himaláját kellene megmásznia. Se gyakorlata, se érettsége, sem felkészültsége nincs hozzá. Csak a kortárs- és médianyomás van, amely azt sugallja, el kell érnie mindazt, ami elérhető."

"Ebben a változáshullámban tehát sokféle régi határ lazul, és ebben a helyzetben a kamaszok valóban csak annyit tesznek, mint amit életkori jellemzőjük diktál: elmennek a határokig."

Tari Annamária Y generáció című könyvét még régebben olvastam, és most itt a folytatásának tekinthető újabb kötet. Míg az Y generáció inkább rólam szólt, a Z-s korosztály egyre jobban távolodik tőlem, de ez nem jelenti azt, hogy nem érnek különböző hatások a fiatalokkal, tinikkel kapcsolatban. Ezzel szerintem valamennyien így vagyunk. A mai gyerekek teljesen más világba születnek, mint amilyenben én felnőttem. A különböző technikai kütyük jutnak először eszembe, hogy mennyire háttérbe szorítanak olyan dolgokat, melyek korábban fontosak voltak, azonban ez csak a felszín, érdemes mélyebbre ásni, mert problémák akadnak bőven. Minden korosztály más gondokkal küzd, eltérő dolgok foglalkoztatják őket, és a mostani fiatalságra ez kiemelten igaz, pl. már én is nehezen tudok lépést tartani a már említett technika fejlődésével, igaz, túlzottan nem is érdekel, melyik a legújabb mobil, vagy milyen táblagép a legjobb választás - hiszen alapból a táblagépek sem érdekelnek, leragadtam a laptopnál, vagy az olyan számítógépnél, ami csak egy monitorból áll. 

Folyamatosan cikáztak a gondolataim, miközben haladtam a könyvvel, mindig megfogalmaztam magamban a saját véleményemet is, vagy előtűntek előttem az ismert, tapasztalt jelenségek, amiket most jobban illetve más szempontokból is átlátok.

Tari Annamária
Könnyed, olvasmányos stílus jellemzi ezt a könyvet is, és nagyon jó meglátások vannak benne, valamint érdekes, olykor megdöbbentő adatokat is felvonultat. A fejezetek elején lévő életképek tökéletes bevezetőként funkcionálnak, rálátást ad a rákövetkező témakörökre, melyeket tárgyal a kötet. Teljes körűen átjár valamennyi szóba kerülhető témát: a tv negatív hatása, ami már 1-3 évesen (!) elkezdődik, a már említett internet, számítógép, facebook kérdéskört, az online személyiség kialakulását, pszichológiai szempontból is, a család átalakulását, és mindezek következményit vizsgálja, az emósság (ez azért eléggé eltűnt már, nem?), koraérettség, agresszió... tényleg nem tudom kellőképp összefoglalni, annyira részletes, jól kidolgozott, alapos és mindemellett tényszerű. Fontos belelátni mindazokba a testi-lelki-érzelmi folyamatokba, amiket taglal, és érdemes lépést tartani a világgal, én is próbálok nyitott szemmel járni, és nem lemaradni túlságosan. Szülőknek és igazából bárkinek hasznos olvasmány lehet, és még jobb, ha komolyabban bele is gondolunk az olvasottakba, nem csak tudomásul vesszük, hogy igen, pontosan így van, mert rengeteg építő jellegű dolgot, összefüggést is találhatunk benne - nagyon tetszett!

5/5

A könyvet köszönöm szépen a Tericum Kiadónak!


1 megjegyzés: