Ta-mia Sansa: Sötét Hórusz

Sansa neve a moly.hu-ról ismerős volt korábban is, és több szerencsés jóval a kiadás előtt olvashatta a művet. Nagyon pozitív vélemények születtek, így nem meglepő, hogy a Főnix Könyvműhely jóvoltából már fizikailag is a kezükben tarthatják a könyvet a korai rajongók is, ez igazán örömteli dolog.

Úgy döntöttem, nem foglalom össze, miről szól, ez esetben magát a fülszöveget elegendőnek érzem: "Az öt bolygót felölelő liberális szellemiségű Bubastis és a hagyományos, patriarchális berendezkedésű Terrai Császárság alkotta kétpólusú univerzum megrendülni látszik. A harc kereszttüzében egy különös, múltbeli sérelmeit magában mélyen elfojtó, önnön lidérceivel küzdő albínó nő, Nekhti áll… A sci-fi klasszikus Asimov nyomdokain haladó Sötét Hórusz egy politikai és társadalmi mondanivalóval megtűzdelt izgalmas, meglepetésekkel teli, fordulatokban gazdag kalandos történet, melynek átélése során az olvasó elgondolkodhat arról, mi a valódi szabadság, hol húzódik a határ lehetőség és kötelesség között, és mit is jelent áldozatot hozni egy magasabb rendű cél érdekében…"

Az olvasás kezdetekor erősen tartottam a reakcióimtól, mert ez a műfaj egyáltalán nem áll hozzám közel. Ám hamar kiderült számomra, hogy elég fantáziadús és érdekes ahhoz, hogy egy, a műfajtól egyébként ódzkodót is le tudjon kötni. A könyv nem túl hosszú, de annál töményebb és tartalmasabb, furcsa idegen nevekkel és egyiptomi beütéssel. Okos, fordulatos, izgalmas és nagyon eredeti, valamint mondanivalókból sincs hiány benne. Néha kicsit szövevényes, főleg az elején volt totál homály, szóval oda kell figyelni, de a végére azért összeállnak a dolgok. Már olyan sokan írtak róla, és ez így most olyan izé, mert elkövettem azt az óriási hibát, hogy elolvastam a véleményeket akkor, amikor én még nem írtam meg az enyémet, és most úgy vagyok vele, hogy igazából nem tudok mit hozzátenni, inkább csak egyetérteni tudok másokkal, és mivel sok idő telt el a könyv és a posztírás között, az ihletem is odalett sajnos.

Aki szereti a fantasy műfaját és esetleg a sci-fit sem veti meg, ne hagyja ki! (Várható a folytatás is!)

3 megjegyzés:

 1. Szia!
  Fura egyébként, mert láttam fantasyként besorolva. Szerintem sci-fi, bár talán itt annyira nem domináns a tudományos vonal (sőt, tán egyáltalán nem), viszont az első áldozat, valamint a lélektelen, amelyek a genetikai kísérleteket követik végig, azért szerintem majd (ha kiadják) odarugdalja a sci-fi oldalra (a borító fantasyt sejtet,sajnos). A fantasy műfajjal olvasóként is hadilábon állok :)
  (bocsánat, mivel nem vagyunk ismerősök, feltehetek egy kérdést: volt olyan karakter, akit kedveltél? :))

  VálaszTörlés
 2. Szia!:) Hát, legtöbbször nem szokott kedvenc karakterem sem lenni, és most, hogy így belegondoltam, nem, nem igazán kedveltem senkit... remélem, nem baj. De meg lehetett érteni az okokat, és az együttérzés is megy.
  A borítóra egyébként direkt nem tértem ki... de most akkor így annyit, hogy kár, hogy nem a te rajzaiddal jelent meg.

  VálaszTörlés
 3. Ó! Értem :)
  A borítóval kapcsolatban, amit én problémásnak érzek, az csupán annyi, hogy fantasynek látszik :) (Nem, én nem vagyok borítófestő, szóval valószínűleg nem fogok továbbra sem borítót készíteni :))

  VálaszTörlés