Isa Schneider: Kísértetek, rejtelmek, átkok - egy orvosnő szemével

Minden mondának, minden legendának kell legyen valamilyen kiindulási alapja.
És a népek meséi hasonlítanak...

A hit gyönyörű, de egy kis kételkedés roppant egészséges.

A véletlenről még egy mondat: soha senki nem tudta eddig bebizonyítani, hogy a véletlen tényleg véletlen.

Nagyon érdekelnek a különféle paranormális jelenségek, ezért rögtön felfigyeltem erre a könyvre. Ez az első olvasmányom Ïsa Schneidertől (valódi nevén Dr. Schneider Izabella). Mint olvasás közben rájöttem, nem annyira az én stílusom a könyv, de azért érdekes kitérő volt, és sok információt tartalmaz mindarról, amit a fülszöveg említ, és aminek ezen részletei fogtak meg: "Leginkább parapszichológia, paranormális jelenségek leírása, értelmezése, vizsgálata (...) egy tapasztalt orvos mai tudásával felvértezve." - kár, hogy az elbeszélő stílusból kifolyólag mindez nem lett annyira konkrét.

Két fő részre van bontva a kötet, az első főként Rózsi néniről szól, akit az írónő gyerekkorától kezdve ismert. Gyakorlatilag analfabéta jósnő volt, akihez sokan fordultak tanácsért, útmutatásért, és a szerzőre is nagy hatással volt egészen kislánykorától kezdve, ennek köszönhetően a könyv Korbita Rozália emlékére is íródott, ez szerintem nagyon szép.  Ïsa Schneider a saját életének bizonyos epizódjait is megörökíti a kötetben, miközben többek között olyan témákkal foglalkozik, mint a babonák (azt hiszen, mindannyiunknak vannak saját kis babonái is:), boszorkányság, hatodik érzék, homeopátia, a köztudatban az ezotériához kapcsolódó aura, gyógynövények, legendás lények, okkultizmus, stb. Mítoszokat is vizsgál, a tündérek, törpék, és még a gyerekek képzeletbeli barátai is képbe kerülnek. Több történetet mesél az állatok meglepő viselkedéséről (pl. megérzik, mikor indul haza a gazdi) példákat hoz fel a véletlenekről (pl. gondolunk valakire, és épp akkor telefonál) vagy épp azzal az érdekes jelenséggel foglalkozik, hogy az emberek képesek megálmodni dolgokat. A kártyavetést is elsajátíthatjuk, melynek leírását függelékben közli a szerző. 224 oldalba természetesen egyik téma sem fér el nagyon kifejtve, úgyhogy mikor helyenként kicsit unatkoztam, hamar jött a váltás. A könyv második részében Rózsi nénit, a gyerekkori emlékeket elhagyjuk, és inkább már csak a hatására koncentrálva jönnek az információk, továbbra is félig-meddig történetek formájában. Az írónőre, akárhogy is, hatással volt Rózsi néni, fogékonyabb lett a furcsaságokra, az orvosi pályára terelte, de arról fogalmam sincs, mennyire voltak neki köszönhetőek bizonyos dolgok, jelenségek. Talán sok minden inkább fejben dől el.

A könyvben az aktuális tartalomhoz kapcsolódó fekete-fehér rajzok is találhatók, melyek ugyancsak a szerző alkotásai. A jól megválasztott borítószínekkel figyelemfelkeltő, keményfedeles kiadás.


A könyvet köszönöm szépen a K.u.K. Kiadónak!
 

3/5

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése