Justina Chen Headley: North of Beautiful - Iránytű önmagamhoz

"- A szépség megérint. Nem arra inspirál, hogy megfeledkezz magadról, épp ellenkezőleg. - Ránéztem, és láttam, hogy nagyon figyel. Nem volt unott a tekintete. Bátrabban folytattam: - Összeköt a mindenséggel, elgondolkodtat, hogy milyen csodálatos is együtt létezni az emelkedett dolgokkal. Mint például egy napfelkelte, a tiszta kék ég, egy különleges üvegdarab. És hirtelen - már nem kulcsoltam szorosan össze a kezemet az ölemben, hanem tűzijátékként repkedtek az ujjaim a levegőben-, hirtelen mintha megvilágosodnál, hogy a világban sokkal több van, mint te magad, a terveid, a lényeged."

Picit komolyabb témát ragad meg ez a könyv, mint a tiniszerelem, de mellékesen van benne az is. Terra tökéleres alakú, szőke hajú tipikus szépség - a sminkje alatt azonban egy tűzfoltot "rejteget". Elsőre nem volt egyértelmű számomra, hogy mi is az, de a lényeg, hogy egy pirosas folt (?) vagy minek nevezzem, egy nagyra nőtt anyajegy, amivel lézeres beavatkozásokkal jó esetben el lehet bánni. Nos, Terrának ez nem sikerült, már több orvosnál jártak, de maradt az alapozó. Azt hiszem, hogy egy régi ismerősömnek is van ilyenje, vagy ha nem pont ez, de hasonlóan tudnám körülírni, és ő is lány és szintén az arcán, és bár tett rá alapozót, úgy is látszott, de én nem éltem meg olyan vészesnek a helyzetet (és úgy tűnt, ő sem), mint Terra. Persze ilyen helyzetben nem lehet állást foglalni, hiszen csak az tudja, hogy milyen, aki benne él. És igazából a könyv lényege sem ez, lehetne akár a nyúlszáj is téma, csak az jobban ismert talán, és máshogy hatna, illetve az írónő sem azt választotta, ezért hagyjuk is. Szóval az a lényege a történetnek, hogy elfogadjuk magunkat, bármilyenek is legyünk, és szintén sokat számít, hogyan viszonyulunk a világhoz.

Főhősünk családi helyzete nem túl felemelő, a zsarnokoskodó, borzasztó természetű apja az anyja önképét is szépen tönkretette, Terra testvéreit pedig konkrétan elüldözte otthonról. A lány is azt tervezi, hogy minél messzebb tanul tovább, de ezen elképzelésének néhány akadály egyelőre az útjába áll. A lány váratlanul találkozik az örökbefogadott, kicsit elvont Jacobbal, akinek hatására hamarosan alapjában változik meg Terra önmagáról alkotot képe. Az érzelmek is lassacskán felerősödnek kettejük között, a helyzetet azonban bonyolítja Terra barátja. 

Kávéimádat, geoládák, térképészet, nagy utazás, illetve a fentiek egyvelege olvasmányos történetet alkot. Kis átlagos vörös pöttyös könyv, számomra nem kiemelkedő a történet szempontjából, meg a szereplők sem kerültek közel hozzám, viszont mondanivalóban nem kicsit erős, így ezáltal mégis emlékezetes lesz.

4/5

400 oldal
Könyvmolyképző Kiadó


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése