Rafal Kosik: Félix, Net, Nika és a Láthatatlan Emberek Bandája

A borítóra pillantva kicsit a Harry Pottert juttatja eszembe, hasonlítanak rájuk, csak a szőke fiú és a vörös hajú lány hajszínét fel kellene cserélni.:) Azon kívül viszont, hogy itt is három jóbarát kalandjait olvashatjuk, nem nagyon van más hasonlóság. Bevallom, amikor először olvastam a fülszöveget, nem győzött meg arról, hogy nekem ezt feltétlenül olvasnom kell, túlságosan gyerekkönyvnek tűnt, és nem passzolt a hangulatomhoz. A gyanúm beigazolódott, mert nekem ez tényleg elég gyerekes volt. A fiatalabb korosztálynak így nagyon tudom ajánlani, illetve azoknak, akiket úgy általában a mesék felnőtt fejjel is vonzanak.

A főszereplők a feltalálópalánta Félix, aki a feltaláló apjától örökölte ezt az érzékét, a számítógépzseni Net, akinek van egy mesterséges intelligenciájú Manfrédja, és Nika, aki a két fiú mellett az egyetlen lány a csapatban, és szintén különleges illetve tartogat meglepetéseket. Az első iskolai napon találkoznak, és rögtön barátság alakul ki közöttük, ami az idő múlásával egyre erősebbé válik. Mindig valami kalandba keverednek. A bankrabló Láthatatlan Emberek Bandája lebuktatása mellett még rengeteg minden történik velük, a könyvben megjelenik például egy beszélő csontváz, szellemek, gnóm, vagy éppen egy rendhagyó Mikuláslátogatásról olvashatunk. A stílust és írásmódot dicséret illeti, egyáltalán nem csak pl. egyszerű mondatok és szavak alkotják, persze ettől még könnyen olvasható marad. (A kiadó egyébként ahol szükséges lehet, kiegészítő lábjegyzetekkel tűzdelte meg, ez nagyon tetszett.) Az írót bevallottan nem érdekli a valóság bemutatása, hát ez határozottan látszik is a könyvön.:)

A fiatalok bizonyosan élvezni fogják az olvasását, és úgy gondolom számukra tökéletes választás is. A kiadó 11-13 éves kortól ajánlja, a magam részéről ezt egy-két évvel kitolnám (lefelé akár még többel is), és talán inkább fiús könyv, mint lányos, de lehet, hogy csak nekem. A kötet kivitelezése egyébként nagyon strapabíró, keményfedeles-védőborítós, a belső borítót pedig mókás és mutatós rajzok díszítik.

Lehet számítani folytatásra, a könyv végén 8 további kötet címe sorakozik fel, a Félix, Net, Nika és a gépek lázadása közülük pedig már előkészületben van.

Köszönöm szépen a könyvet a Pongrác Kiadónak!

4 megjegyzés:

  1. Ezt a könyvet nyertem meg azt hiszem :D Ma érkezett meg, de nem vagyok otthon, szóval még nem láttam. Én is attól tartok, hogy nekem kicsit gyerekes lesz. :) Még a karácsonyi nyereménykönyveket sem olvastam el :P

    VálaszTörlés
  2. Szerencsés vagy, hogy ennyi mindent nyersz.:) Mindent egybevetve, jópofa kis könyv, és lehet, hogy neked nem lesz gyerekes, nem tudom.

    VálaszTörlés
  3. Amúgy, sosem szoktam semmit nyerni! :D Nem tudom mi ez, de a Pongrác kiadó "szeret engem" így én is szeretem őket :) Most egy Szellemlány 2. részre hajtok :D
    Amúgy nagyon szívesen elolvasnám már a könyveket, csak legyen elég időm. Plusz most az egyetemi könyvtár lehetőségeit merítem ki, amíg lehet. Valószínűleg nyáron jön a saját könyvek olvasása.

    VálaszTörlés
  4. rám még vár ez a könyv, remélem jó lesz

    VálaszTörlés