Claire Loup: Amikor életemben először

Egy hónapon át utáltam és csodáltam őket: nincs még egy olyan szülő, aki ennyire hatékony leckét tudott volna adni a gyerekének… Az enyémek bezzeg igen. A kis huncutok.

Mindig beleesem ugyanabba a csapdába: betérek egy könyvesboltba, hogy megvegyek egy könyvet, és öt-hat olyan kötettel a hónom alatt jövök ki, amik egyáltalán nem is voltak betervezve.

Julie eseménydús éveket tudhat maga mögött, mikor frissen kikerülve a középiskolából, a nyáron visszagondol arra, mi minden történt vele idáig. Mialatt arra vár, hogy kezdődjön a felnőtt élete az egyetemmel, ami egy újabb mérföldkő, visszaemlékszik, mi történt vele, amikor életében először... Nos, annyi minden dolog történhet meg az emberrel életében először, nem? Amik fontos pillanatok, vagy csak érdekesek, vagy épp vicces netán kínos emlékekek köthetők hozzá. Mialatt Julie felidézi ezeket a történéseket, kicsit én is visszagondoltam, hogy velem mik estek meg, ezáltal mini időutazások sorozatát éltem meg a fejemben. Egy pár dolog olyan volt, ami bizonyosan mindenkivel megtörténik, de például én sosem graffitiztem, és a stoppolás is kimaradt. Nagyon szórakoztató, aranyos kis olvasmány, és nem is gondoltam, hogy egy ilyen, alapvetően könnyed iromány meglepetésekkel is szolgál majd, pedig nem is egy alkalommal sikerült neki.

Bár a címekkel adott, hogy melyik fejezet miről szól, Julie többször elkalandozott a mesélésben, amit egyáltalán nem bántam. Megismerjük legjobb barátnőjét, Lolát is, ő is nagyon szerethető, de a kedvencem Jules volt, több okból is.:) Voltak nagyon is ismerős momentumok, pl. az "…elmentem, hogy piercinget csináltassak magamnak" teljesen előttem van.:D A komolyabb eseményektől kezdve az apróbb dolgokon át mindenféle szóba került, amin tizenévesen átesik, áteshet az ember: az első magassarkú, menstruáció, szülők nélküli nyaralás, nőgyógyász, éjszakai fürdőzés, szakítás, vizsga, letartóztatás - utóbbi mutatja, hogy bizony megeshetnek velünk kevésbé dicséretre méltó dolgok is fiatalkorunkban, de valahogy aztán mégis csak sikerül felnőni. A könyv végét pedig stílusosan egy fontos elsővel zárja. El tudnék képzelni egy folytatást is akár. Remek kikapcsolódást nyújtott, én megszerettem ezt a könyvet.:)

Várhatóan március végén jelenik meg, az előolvasás lehetőségét köszönöm szépen a Könyvmolyképző Kiadónak és Borostyánnak!

5/5

7 megjegyzés:

  1. Jónak tűnik. ;o) Mikor kitértél arra, hogy visszaemlékeztél, mik voltak a te életedben az "elsők", én is visszaemlékeztem. A legkínosabb az első csók volt. :oD

    VálaszTörlés
  2. Alig bírom kivárni a megjelenést, most még jobban szeretném!!:))

    VálaszTörlés
  3. Niki: hehe, azt hiszem, az pont nincs benne.:) Tényleg nem lenne rossz egy folytatás.:)

    Diamant: én nagyon jól szórakoztam, remélem, neked is tetszeni fog!:)

    VálaszTörlés
  4. Kedves sajtosrolo!
    Ne haragudj, ha off-olok. A könyv lehet, hogy jónak tűnik, de a posztod/véleményed azért nem igazán teljes.
    Hiányzik belőle a tartalom számomra. Ez alapján, hogy "szórakoztató, aranyos kis olvasmány" nem tudom eldönteni, jó-e vagy sem, érdemes-e megvennem vagy sem. Tudom, az előolvasói lehetőség nem nyújt teljes körű bemutatási és kritikai lehetőséget, de azért hiányérzetem maradt a poszt után.
    Üdv, Alex

    VálaszTörlés
  5. Kedves Alex,
    Úgy éreztem, ha többet írnék a tartalomról, túlságosan spoileres lenne. A könyv címe magáért beszél, egy lány életében az elsőkről szól, ha részletesen leírnám milyen elsők, akkor nem sok értelme lenne elolvasni. Meg nem szeretném leírni a "csavarokat" sem, mert akkor tudná előre az olvasó, hogy mire számíthat, az pedig csak élményromboló. Még a tartalomról szólva, mivel itt nincs egyetlen konkrét cselekmény, hanem kis kiragadott dolgok vannak, amikre visszaemlékszik, nem is tudtam volna felvázolni, csak annyira, amennyire megtettem. Persze a könyv előrehaladtával, olvasás közben kialakul valamilyen összkép Julie életéről, de ettől még nem lesz fő cselekménye, mint ahogy sok könyvnél szokott lenni. Olyankor a fülszöveg is sokat mondóbb tud lenni, és ha elolvasod ennek a könyvnek az ismertetőjét (a kiadó honlapján megtalálod), láthatod, hogy nincs különösebb tartalmi rész abban sem.
    (És azért annál egy picivel többet írtam, hogy "szórakoztató, aranyos kis olvasmány".:)
    Üdv,
    sajtosrolo

    VálaszTörlés
  6. Sajtosroló neked nem volt túl koravén Julie??? nekem igen,és nagyon sok mindennek elébe ment szerintem...nekem pont az aranyos nem jut eszembe a könyvről,Julie annyira felelőtlen volt sok mindenben.

    VálaszTörlés
  7. Igazából nem tűnt fel, de most, hogy írod, van benne valami. Régebben mindig kiakadtam, hogy "ezek a mai fiatalok":) úgy látszik, mostanra így megedződtem. Nekem aranyos volt, már pár oldal után így éreztem, aztán meg is maradt, persze felelőtlen is volt, pl. a stoppolás is, vagy a szexuális életét tekintve is voltak "problémák". Egyébként igazad van, és teljesen egyet tudok érteni, azzal, amit írtál.

    VálaszTörlés