Diana Peterfreund: Ébredj velünk

Általában, ha megtudom, hogy egy film, amit várok, könyv alapján készült, mindenképpen először az írott anyagot szeretném elolvasni, és csak utána megnézni a filmet. Itt viszont az a nem annyira gyakori eset van, hogy a filmből íródott egy könyv. Ez annyiból szerencsés, hogy bármelyikkel is kezdjük, valószínűleg nem csalódunk a mozgóképben, hiszen tökugyanaz a történet, nem tértek el tőle, nem kellett filmesíteni a sztorin. Tavaly tavasszal néztem meg a filmet, és csak később értesültem a könyv létezéséről, amikor már itthon is megjelent. Rögtön felfigyeltem rá, és kíváncsi lettem.

Becky Fuller (a filmben a bájos Rachel McAdams alakítja) egy televíziós csatorna híradójánál dolgozik, hajnalban kel, korán fekszik, így a magánélete kissé nehézkes, mert a felborult életritmus ellehetetleníti például a vacsorarandikat. Amikor elbocsátják az állásából, már nem csak a szerelmi élete, hanem a karrierje is a padlóra kerül. Szerencsére állást kap egy másik csatornánál, bár a fizetésénél talán csak a műsor nézettsége nevetségesen alacsonyabb. Ráadául újdonsült munkája is veszélyben van, amennyiben nem sikerül feltámasztania az érdeklődés a műsor iránt. 

képek a filmből
Cselesen eléri, hogy az elismert riporter, Mike Pomeroy (Harrison Ford) csatlakozzon a Pirkadat stábjához, az egykori szépségkirálynő, Colleen Peck (Diane Keaton) oldalán, mint műsorvezető. Mike méltóságán alulinak érzi a feladatot, de mondhatni nincs más választása. Mialatt a nézettség lassan felfelé ível, úgy tűnik, Becky is megtalálja a párját. Mindenesetre mind az olvasó, mind pedig a néző szurkolhat neki, miközben jókat kacaghat a vicces szituációkon.

A film műfaja romantikus vígjáték, ennek megfelelően a könyv is igazi csajos olvasmány. Nem emlékeztem részletesen a filmre, de nekem úgy tűnik, nem különböznek egyáltalán, szóval az olvasónak élmény lesz, hogy végre "egyszer" nem változtattak a könyvön. Amitől kicsit tartottam, hogy nem lesz meg úgymond az irodalmiság, de egyáltalán nem éreztem, hogy az olvasás élményének rovására menne a fordított helyzet. Érdekes, hogy a film alatt nem tudatosult bennem, csak a könyv olvasásakor, hogy egy nagyon fontos és aktuális téma nyomait lehet felfedezni a történetben: az állásából kirúgott szerencsétlen munkanélkülivé vált ember (és nem azért rúgták ki, mert annyira rosszul dolgozott, hiszen Becky kb. munkamániás), akinek az esélye új munkát találni nagyon-nagyon rossz, így hát elvállal egy alulfizetett állást, ami ráadásul cseppet sem nevezhető még biztosnak sem. Mondjuk alapból kiakaszt ez a téma, talán ezért is látok bele ilyesmit. Mindegy, ez úgyis egy sikertörténet, a vidámság és a szórakoztatás kerekedik felül, én is azt látom benne. Nekem tök tetszett.:)

Köszönöm szépen a könyvet a Cor Leonis Kiadónak és Szilvamagnak!
A kiadó Facebook-oldala.
4,5/5

Előzetes a filmhez:



2 megjegyzés:

  1. A 90-es években rengeteg olyan könyv jelent meg magyarul, amit egy-egy film forgatókönyvéből írtak. Az elmúlt években ez kicsit leszállt, legutóbb talán a Cowboys and Aliens volt ilyen, de anno a Robin Hood tolvajok fejedelmétől a Con Air-en át egy csomó volt.

    VálaszTörlés
  2. Hm, ezt nem tudtam.:) Kb. általános iskolás lehettem akkoriban. Köszi az infót.:)

    VálaszTörlés