Amanda Stevens: Örök kísértés

"- Maga szereti a temetőket, igaz?
- Belőlük élek - vontam vállat.
- Ennél azért többet jelentenek magának, nem? - vonta fel a szemöldökét. A képek felé fordult. - Ott is van egyfajta elszigeteltség-érzés. Mármint nem a temetőkben, hanem a városokban. Az emberek között. Ez a képek üzenete. Szerintem."
A gyönyörűszép borító kiválóan érzékelteti azt a hangulatot, melyet a könyv olvasása közben éreztem. A legutóbbi temetős-szellemes olvasmányom A Highgate temető ikrei volt, amit a szerzője miatt már előre imádtam, itt viszont csupán a fülszövegre támaszkodtam, ami bizony ígéretesen hangzott.

Amelia különös képessége, hogy látja az alkonyat beköszöntével megjelenő szellemeket, és felettébb fontos, hogy erről viszont a szellemek ne szerezzenek tudomást. Mivel a hivatása a temetőkhöz köti, a dolog nem a legegyszerűbben kivitelezhető, de a lány eddig mindig jól megoldotta a feladatot. Munkája mellett elismert blogot is ír, amit más "temetőrajongók" előszeretettel látogatnak. Aktuális megbízatása az Oak Grove-i temető rendbetétele, azonban egy friss holttest felbukkanása megzavarja ezt a tevékenységet... egy vonzó nyomozó pedig az életét, akivel az őt kísértő két szellem miatt még legvégső esetben sem szabadna kapcsolatba bonyolódnia, mert következményként más veszélyek is leselkedhetnek rá, vagy valami ilyesmi, Amelia sajnos nem kapott tökéletes felvilágosítást az apjától ezen a téren.


Nagyon egyben van ez a könyv, a szerelmi szál pedig egyáltalán nem hangsúlyos, és nem szorul rá a történet sem. A nyomozás során egy tizenöt éves gyilkosság is újra előtérbe kerül, de mondhatni két nyomozós szál van, hiszen Amelia részéről a szellemek ügye is elég valóságos probléma. Különállónak tekintettem az ügyet és a szellemeket, ám így a végére rájöttem, hogy valamikor mégis összefonódtak, csak ez számomra észrevétlenül zajlott.

Sajátos, baljós hangulat járt át a nappali jeleneteket kivéve szinte végig, amíg olvastam, és komolyan olyan hatása volt, mintha ilyen nyirkos, ködös, hűvös idő lenne körülöttem. Nem mellesleg pedig rémisztő a megfoghatatlan dolgok jelenléte, és rövid időre némi boszorkányság is felbukkant a sztoriban, meg démoni árnylények, melyekről nem tudtam meg túl sokat. És a legérdekesebb az egészben, hogy ezek mellett tökéletesen evilági maradt az egész, nem éreztem úgy, hogy valami fantasy sztorit olvasnék. Rengeteg információhoz jutunk a temetőkről, sok történelmi érdekességet mutat be velük kapcsolatban a könyv, és az egyetemi titkos társaságokat is megpiszkálja kicsit az írónő.

Maga a nyomozás sem emészthetetlenül van jelen, jól elvoltam vele, pedig sokszor kikapcsol az agyam a krimi műfajban, de itt jól működött minden, kellemesen eloszlottak, és jól megfértek egymás mellett a többi történetelemmel. Végig elég borzongató volt az olvasás, és a vége felé egyre csak nőtt a feszültség, amikor a gyilkos megtalálásához közelebb kerültek, és a csattanó sem maradt el.

A Sírkertek Királynője trilógia (logo)
Nekem ez egy kellemes olvasmányélményt nyújtott, és azt hiszem, nem a karakterekkel fogott meg, akikkel mondjuk semmi gond nincs, hanem sokkal inkább a hangulatával, meg nagyon tetszett, ahogy összefésülte az egészet, szóval jó kis történet született.

Kíváncsian várom a folytatást, mert hogy ez egy trilógia első kötete, egyrészt mert maradtak bennem kérdések, másrészt szívesen olvasnék még többet ezzel az egésszel kapcsolatban, hiszen tetszettek az eddigieket.

Kedvemre való hír, hogy az NBC tv sorozatot tervez belőle. Az írónő honlapján akadtam az alábbi videóra, jól kifejezi a zene (a képi világa csak részben) a könyv hangulatát, aminek egyébként trailere is van.

352 oldal





  

3 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy neked is tetszett :) Én úgy tudom egyébként, mármint a legutóbbi hír az, hogy ebben az évben tuti nem lesz sorozat belőle, mert be se kérték forgatásra, de nem adják fel :)

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Összesen 6 könyv lesz a sorozatban, az írónő említette nemrég egy blogban.
    A második kötettel kapcsolatban azt kell tudni, hogy megtörni látszik az első könyv történetét, de nagyon is fontos szerepe van az események megértésében. (csak azért írom, mert külföldi oldalakon sokan méltatlankodtak, hogy miért ilyen a 2. rész, amilyen.)Ahhoz, hogy az első könyv minden eseményszála elvarrható legyen majd a harmadik részre, és hogy teljesen megértsük Ameliát, úgy kell a második könyv, ahogy van. Szerintem.:)
    Viszont a lezárások mindegyik részben nagyon (túlságosan is) gyorsak és összecsapottak, nem ez az írőnő erőssége...de a sorozatot csak ajánlani tudom.:)

    üdv,
    tiria

    VálaszTörlés
  3. Üstökös: ja én abban voltam, hogy majd valamikor 2014-ben érkezik leghamarabb. nekem végülis az sem baj, ha mégsem lesz..:)

    Szia Tiria! ó, hát nagyon köszönöm az infókat!!:) Remélem, mihamarabb érkezik itthon is a folytatás, mert most elkezdett még jobban érdekelni a dolog.:)

    VálaszTörlés