Rebecca Skloot: Henrietta Lacks örök élete

"- A John Hopkinban tanítanak, és az fontos dolog. De hát ez az én anyám. Ezt nem érti meg senki.
- Igaza van - mondta Lengauer. - A tudományos  könyvekben mindig a HeLa-emerről meg a HeLa-amarról lehet olvasni, és csak kevesen tudják, hogy ez a négy betű egy ember nevének a kezdőbetője volt, azt meg senki, hogy ki is volt ez az ember. Pedig hát ez is a történelem része."

Amikor olvasás előtt (ez nálam elmaradhatatlan minden könyvnél, elsőként minden írást, ajánlót végigolvasok a borítón, mielőtt fellapoznám a kötetet) újra tüzetesebben megvizsgáltam, mibe kezdek bele, konkrétan leesett az állam. Hogy ez megtörtént, komolyan? Egy olyan történetet vettem a kezembe, amit maga az élet írt, és a tudomány.

Mindig megdöbbenek a technika fejlődésén, hogy milyen gyorsan változtak az évek során a számítógépek, a mobilok, és most épp ilyen, ha nem nagyobb megdöbbenést okozott, hogy a sejtekkel való kutatás eredményesnek tekinthető kezdete 1951-re nyúlik vissza. Nagy dolgokat ért el az emberiség 60 év alatt.

Henrietta Lacks egy fekete nő volt, aki méhnyakrák miatt halt meg, és akinek a sejtjeit a tudta nélkül vették el, használták, sokszorosították és adták tovább a tudósok, a segítségükkel pedig betegségek elleni küzdelemnél (pl. a gyermekparalízis) illetve tudományos kutatásoknál (pl. a klónozás), tudtak áttörő eredményt elérni.

A HeLa sejtek tehát sok mindenben segítségünkre voltak. Ez mind nagyon érdekes, Rebecca Skloot viszont a szegény asszonyt, mint embert is megismerteti velünk, hogy mi zajlott pontosan le benne a betegsége alatt, olvashatunk a családjáról, a leszármazottairól... Engem igazán megrázott a könyvnek azon része, ahol rádöbben, hogy mi történik a testében... nem is tudom megfelelően szavakkal kifejezni ezt az egészet. Most is összeszorul a torkom, ahogy eszembe jut a leírás, hogy hogyan terjedt szét a rák a szervezetében és emésztette fel azt. Szerintem akinek a családjában vagy ismeretségében előfordult már hasonló betegség, nem kell bemutatni, miről van szó. Őszintén azt kívánom mindenkinek, hogy maximum hírből ismerjen ilyen dolgokat. 

Tudományos vonatkozásban rendkívül erős írás, mert hétköznapian megfogalmazott magyarázatokkal segít megérteni nagyon sok mindent, amire az egyszerűbb embereknek nincs igazán rálátása. Ezek nagyon érdekes információk, amik mellett nem szabad elfelejteni azt a lényeges dolgot sem, hogy máshol pedig családregény jelleget vesz fel a könyv. Nagyon jól ötvözte, gyúrta egybe ezt a szívszorító, dokumentumregényes és orvostudományos hármast, és az erkölcsi, etikai kérdések mellett sem ment el szó nélkül, úgyhogy ezt is fontos kiemelni.

Meglehetősen részletes és terjengős, ezért semmiképp nem lehet rajta csak úgy végigrohanni, hiszen megéri elolvasni minden sorát, igazán elgondolkodtató, értékes írás, és elismerésre méltó az a hatalmas munka, anyaggyűjtés, a rengeteg interjú, amik segítségével a szerző megírta. Hol új tudományos információkat ismertem meg, amikről nem is gondoltam, hogy érdekelhet vagy van értelme egyáltalán tudnom róla, hol csak kikapcsol, ráadásul érzelmileg is hatással van az emberre.

A kivitelezést tekintve, szép hófehér lapok vannak a mutatós borítóba zárva, és néhány oldalon színes fotók adnak még több pluszt a kötethez.

400 oldal

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése