Silvano Agosti: Pinokkió visszatér

Éjszaka minden szebb. Éjszaka a világ csak félig látszik, a többit meg hozzáképzelheted.

Nem gondoltam, hogy tényleg köze van az eredeti alkotáshoz, úgy hittem, biztos csak a név hasonló. Pinokkió történetére nem teljesen emlékszem, azonban a könyv azt is feleleveníti. Kiragad néhány részletet az eredeti műből, illetve a főszereplő kislány a könyv elején fejezi be a mese olvasását. Lefekvés után megjelenik az ablakában egy hozzá hasonló korú kisfiú, aki azt állítja, ő Pinokkió. A kislány kiszökik vele az éjszakába, és körbejárják az ilyenkor kicsit más oldaláról megmutatkozó várost. Találkoznak például egy "kedves" betörővel, aki mindennek csak a felét lopja el. Talán az idősebb gyerekeknek inkább való, mert azért megjelennek benne mindenféle olyan dolgok is, amit ők még másképp értelmezhetnek, pl. egy drogos, és bár nem pozitívan van ábrázolva, mégis picit furcsának találtam. Egy felnőtt tudja, mi a helyes, de egy gyerek még nem feltétlenül. Viszont amennyiben egy gyerek elég érett hozzá, megfelelő időben és módon találkozik a könyvvel, akkor ilyen esetben nem elhanyagolható szempont illetve számomra pozitívum, hogy nem mindenféle mesevilágot tár a gyerekek elé, hanem próbálja nekik bemutatni a valódi életet egy ilyen kis mesén keresztül, és ha innen nézzük, jól sikerült. Továbbá elgondolkodtató, hogy a gyerekek még mentesek az előítéletektől, így például az éjszakai pillangókról is másként vélekednek kicsit. Érdekes volt figyelni, ahogy Pinokkió megmutatja a kislánynak a nem is annyira alvó várost, és a kislány neve is érdekelt (csak a végén tudjuk meg), és úgy egyáltalán kíváncsi voltam, mi fog ebből kisülni a végén. Egyfajta tisztelgésnek is tekinthető, Carlo Collodi tanulságos könyve előtt, ami a maga idejében ugyan váltott ki ellenérzéseket, mégis fontos mondanivalója volt/van.

Az íróról olvasva pedig valahogy jobban megértem, mi ihlette a rövid kis könyv megírására, úgy gondolom, érdekes kalandokat élhetett át, mielőtt visszatért folytatni a tanulmányait. Az jut eszembe, hogy Silvano Agosti is sok mindent átélhetett utazása során, és mindazok amiket átélt és tapasztalt, tették aztán azzá aki (ahogy mindnyájunkat), akárcsak Pinokkió esetében, csak ő éppen igazi emberré vált általuk.

A kivitelezés igazán szép, igényes, szeretem a sziluettes képeket, és a borítón lévő rajzhoz hasonló képek díszítik végig a könyv lapjait is.

A könyvet köszönöm szépen a Pongrác Kiadónak!

4/5

8 megjegyzés:

  1. Én is azt gondolnám, hogy az eredeti folytatása, de akkor ez egy komoly könyv, inkább felnőtteknek való. Nekem is tetszik a borítója.Úgy gondolom értékes mondanivalója lehet a könyvnek.

    VálaszTörlés
  2. Hát nem annyira felnőtteknek (de ha abból indulok ki, hogy én is élveztem az olvasását, másoknak is tetszhet:) szerintem, csak nem olyan kicsi gyerekeknek.:)

    VálaszTörlés
  3. Klassz a sablon,de hol van szegény lány feje??:-))

    VálaszTörlés
  4. Nem én voltam, már így találtam:))

    VálaszTörlés
  5. Inkognitóban van:)))
    Amúgy nekem is tetszik!

    VálaszTörlés
  6. Nekem is nagyon tetszik a sablon:)))

    VálaszTörlés