Bear Grylls: Tűzön-vízen át! - Életem története

"Ha belegondolsz, a túlélésért folytatott küzdelem lényegében az egész életünkben jelen van. Mindnyájan egyfajta harcot vívunk, nem igaz? Nap mint nap, a túlélésért. 
Az akadályok leküzdésében azonban a tehetség, a tudás és a szerencse csak kis szerepet játszik. A valódi túlélőket ennél több emeli ki a tömegből: a bátorság, a hit és az állhatatosság. Ezek azok az erények, amelyek igazán számítanak.
Akárcsak az életben.
Néhány napja odajött hozzám egy kissrác az utcán. Egyenesen a szemembe nézett, és azt kérdezte:
- Ha csak egyetlen tanácsot adhatnál a túléléshez, mi lenne az?
Egy pillanatra elgondolkodtam. Tisztességesen akartam felelni a fiú kérdésére.
És akkor egyszerre tisztán láttam magam előtt a választ.
- Mosolyogj, ha esik az eső, és akkor se add fel, ha minden összeesküszik ellened.
A fiú eltöprengett a válaszomon, aztán felnézett rám, és azt mondta:
- Ott, ahol lakom, sokat esik.
Mindannyian ismerjük az érzést.
Talán egy nap eszébe jut majd a tanácsom, amikor igazán szüksége lesz rá."

Bear Grylls könyveinek kiadását ezúttal az önéletrajzi kötetének megjelentetésével folytatta a Jaffa Kiadó, így már magyar nyelven is elérhető, aminek bizonyára sok hazai rajongó örül. Nem is tudtam hirtelen, hogyan kellene kedvcsinálót írnom úgy, hogy ne legyek túlzottan spoileres, a hasonló könyveknél mindig van egy kis dilemma, aztán rájöttem, hogy olyan sokféle dologról olvastam, sokszor részletesen, hogy itt nincs igazán esély arra, hogy leírjam az élettörténetet más szavakkal.:)

Nagyon tetszett az egész, és most már tényleg "mindent" tudunk erről a kalandos életet élő emberkéről, ráadásul első kézből, hiszen az egész könyvben ő mesél, a saját szavaival. Egészen az ükapjáig nyúlik vissza, onnan indul a történet. Megismerjük a családi hátterét, a szüleit, a testvérét és persze a feleségéről és gyerekeiről is több szó esik, amikor már ahhoz a részhez érkezünk. Megmondom őszintén, hogy nem tartom a szüleit a szó szoros értelmében "jó szülőnek", az az igazság, hogy nem érzek igazán szimpátiát irántuk, a testvére, Lara inkább tűnik rokonszenvesnek. De egyébként nagy szeretettel és tisztelettel beszél mindenkiről, az egész rokonságról. Érdekes volt már-már átélni vele a cserkészes időszakot, a bentlakásos iskolákat, a légierőt, a sérülését, majd az abból való felépülést, a hadseregben átélt megpróbáltatásokat, az Everestet, és még sorolhatnám - általuk, a tapasztalatoktól formálódott a személyisége, persze ez valamennyiünkről elmondható. Már a gyerekkora is elég mozgalmas volt, a későbbiekről nem is beszélve. Az apró sztorik csak tovább színesítették, és például az Eton College falai közt történtek még jobban megerősítették bennem azt a gondolatot, hogy nagyon örülök, hogy lánynak születtem.:D Érdekességet is megtudtam, pl., hogy fiatalkorában, az iskola befejezése után utazgatott Európában és Indiában is. A magánéleti szál is hangsúlyos, de csak épp annyira van jelen, amennyire szükséges. Talán a hadseregben illetve a Különleges Légi Alakulatban átélt eseményeket találtam a legérdekesebbnek, mert ezek a hétköznapi embereknek ismeretlenek, és egy bennfentes által még úgy is sok izgalmas információt kaphatunk, hogy az bizonyos fokú titoktartásra van kötelezve. Egyébként színes fotók is gazdagítják a kötetet, ami szintén nagyon tetszett.

Nem meglepő módon eseménydús könyv született, egy pillanatra sem unalmas, és azt hiszem, nem is kell mondanom, hogy rajongóknak kihagyhatatlan olvasmány!

5/5

368 oldal


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése