Almás pite (amerikai)


Még nem fejeződtek be azok az évadok, amikről szeretnék írni, és a könyvekkel sem haladok úgy, ahogy szeretnék, de mégis írnék valamit. Gondoltam, leírom ezt a receptet, mert nagyon ízlik, most csináltam másodszorra, csak most a tésztát másfélszeresen vettem, mert nincs pitesütőformám :( ezért kapcsos tortaformában csinálom, és ahhoz úgy jön ki jól.

Almás pite (apple pie) 

Hozzávalók (egy 28 cm átmérőjű piteformához):
33 dkg liszt, 12 dkg cukor, só, 17,5 dkg hideg vaj, 75 dkg alma, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1/4 teáskanál frissen reszelt szerecsendió (ezt kihagytam, de nélküle is finom), 1 tojássárgája, 1 evőkanál tej, és vaj a formához.

30 dkg lisztet, 2 dkg cukrot, 1/4 teáskanál sót, 15 dkg vajat kis darabokban és 4 evőkanál hideg vizet összegyúrunk. A tésztát letakarva 1 órára hűtőbe tesszük. A formát kivajazzuk.

A tészta kétharmadát kerekre nyújtjuk, és kibéleljük vele a formát. Beszurkáljuk, majd hűtőbe tesszük.

Az almát megmossuk, meghámozzuk, negyedeljük, kimagozzuk, és vékony szeletekre vágjuk.
A sütőt 200°C-ra melegítjük. A maradék cukrot és lisztet, a fahéjat és a szerecsendiót elvegyítjük, hozzáadjuk az almát, és a formába tesszük. A maradék vajat elosztjuk rajta.

A maradék tésztát a forma méretére nyújtjuk, és befedjük vele a tölteléket. A tésztát a szélén összenyomkodjuk, és két 1 cm átmérőjű lyukat fúrunk a tetejébe.

A tojássárgáját és a tejet elkeverjük, és megkenjük vele a tésztát. A sütőben (középen, légkeverésesnél 180°C) 45 percig sütjük.




Egyébként a receptet megtaláljátok ebben a könyvben. Ezen kívül még nem sokat csináltam meg belőle: krémes-narancsos blondie, mályvacukros muffin, csokis lepény, ezek is finomak.

Ja, és ha már ilyen kitérőt tettem a blogon, akkor még ajánlanám ezt az oldalt is. Nagyon tetszik, hogy mindenfélére lehet szűrni, pl. az amerikai konyha engem kiemelten érdekel.:)

7 megjegyzés:

  1. Nagyon finomnak tűnik a képek és a recept alapján. :) Jó étvágyat hozzá!

    VálaszTörlés
  2. ó, de jól néz ki. nagyon bírom, mikor ennyi cucc megy a tészta közé.:))

    VálaszTörlés
  3. Ilyet szeretnék én is sütni :)
    Nagyon jól néz ki, a pitékről nekem egyből Cooper ügynök ugrik be és a TP, abban mindig pitét evett.

    VálaszTörlés
  4. Én még mindig nem szeretem a Twin Peakst.:)
    A pitékről nekem meg folyton a Felicitys film jut eszembe, újranézném, de csak hogy megszemléljem a sütiket, hátha találnék benne valamit, amit én is megcsinálhatok.:)

    VálaszTörlés
  5. Jól néz ki, ügyes vagy:)
    Tök jó az az oldal is amit az alján ajánlottál.

    VálaszTörlés